Národné jedlá

Svet v šiestich jedlách

13,11 
Bežná cena
 
16,95 
Ušetríte
 
22% (3,84 )
Na sklade
Vyexpedujeme do 24 hodin
Pridať do zoznamu priani
Jazyk
Slovenský
Rok vydania
2023
Počet strán
288
Väzba
pevná
Rozmery
150 x 230 mm
ISBN
978-80-8242-190-6
EAN kód
9788082421906
Číslo produktu
447901
Nová kniha autorky úspešného Umenia sovietskej kuchyne je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „S nástupom a dominanciou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus javia zastaralejšie a zároveň dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo. Vydáva sa pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – so záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, trendovejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skúma skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu ju prekvapí uprednostňovanie ramenu pred tradičným gohanom a konbinizácia spoločnosti; v Seville odhaľuje náboženské dôsledky jamónu a vznik tapas; v Oaxace rozpletá komplikované prelínanie domorodého a európskeho a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec ju čaká komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule. Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť. Recenzie „Naše milované jedlá možno nie vždy rozprávajú šťastný príbeh o tom, kto sme, ale hovoria nám, čo máme na rozdávanie.“ – The New York Times Book Review „Oslnivo inteligentné skúmanie toho, ako sa jedlá stávajú národnými symbolmi. Je to poučné a zároveň zábavné čítanie. Na konci tejto pozoruhodnej knihy pochopíte, že otázka národných jedál sa vždy dotýka hlbších problémov.“ – Financial Times

Knihy rovnakého autora

Umenie sovietskej kuchyne

Umenie sovietskej kuchyne

13,11 
Zľava 22%
Umenie sovietskej kuchyne

Umenie sovietskej kuchyne

12,34 
Zľava 22%

Kúpené spolu s

Babička©

Babička©

11,37 
Zľava 22%
Budúcnosť geografie

Budúcnosť geografie

13,11 
Zľava 22%
Divoký život zvierat

Divoký život zvierat

Séria
 
Divoký život
7,93 
Zľava 20%
Úkryt času

Úkryt času

14,78 
Zľava 25%
Všetko, čo nás spája

Všetko, čo nás spája

11,52 
Zľava 22%

Recenzie čitateľov

[zmeniť]
:
Created by run.skHore